Online bronnen
Nederland is een waar paradijs voor genealogen die niet in de gelegenheid zijn om regelmatig een archief te bezoeken. Er is een schat aan primaire en andere bronnen beschikbaar via internet, en nog gratis ook! Hier mijn favoriete online bronnen.
Zeeuwen gezocht - Dit initiatief van het Zeeuws Archief is voor mij een uitkomst, met een Zeeuwse grootmoeder van moeders kant, een Zeeuwse overgrootmoeder van vaders kant, interesse in hun voorouders en de nakomelingen daarvan èn een woonplaats aan de andere kant van het land is. De site maakt gebruik van het systeem ISIS, waarmee de burgelijke stand en allerlei andere bronnen doorzocht kunen worden.
Genlias - Tot deze drukbezochte site zoek ik mijn toevlucht voor informatie over verwanten uit de rest van Nederland. Op initiatief van de Nederlandse rijksarchieven wordt via Genlias de burgelijke stand van heel Nederland online doorzoekbaar gemaakt. Niet van iedere gemeente zijn alle gegevens al beschikbaar, maar het aantal ingevoerde akten breidt zich in rap tempo uit.
Digitale Stamboom - Steeds meer archieven maken gebruik van dit systeem om gegevens uit primaire bronnen toegankelijk te maken via internet. Met name de Digitale Stambomen van het Gemeentearchief Rotterdam en de Archiefdienst voor Kennemerland zijn voor mij rijke bronnen gebleken, maar ook die van de gemeentearchieven van Delft en Leiden hebben de nodige treffers opgeleverd. En die van het Regionaal Archief Alkmaar zal in de toekomst zijn diensten zeker gaan bewijzen.
Virtuele Studiezaal - Een bijzonder project van het Haags Gemeentearchief. Want hoe doeltreffend internet-research in bovengenoemde databases ook is, het is nooit zo romantisch als onderzoek in een studiezaal, met kasten vol grote banden en tafels vol microfiche-leesapparaten. Behalve op deze site! Je scrollt er door tienjarige tafels en klikt op microfiches naar de juiste akte, die je daadwerkelijk op het scherm krijgt. En je kunt ook nog helpen met het beschrijven ervan!
En verder...
Laatst bijgewerkt 20-09-2007