Haarkleur en kleurvererving bij IJslanders

INLEIDING

"Een goed paard heeft geen kleur" is een veel gehoorde uitspraak. En dat is natuurlijk waar. Want ookal wordt de identiteit van het individuele paard (of zelfs die van een heel ras — denk bijvoorbeeld aan Friezen en Haflingers!) mede bepaald door zijn haarkleur, als een paard een fijn karakter heeft, goed gebouwd is en de sterren van de hemel loopt, doet zijn kleur er niet toe. Maar persoonlijk vind ik een mooie kleur een lust voor het oog.

Al vanaf het moment dat ik voor het eerst met paarden in aanraking kwam heeft hun haarkleur en de erfelijkheid daarvan mij geïntrigeerd. Dus heb ik mij daar grondig in verdiept. Overigens pas nadat ik mijn opleiding tot dierenarts had afgemaakt — een opleiding waarbij ik wel de nodige kennis over de algemene principes van de erfelijkheidsleer heb opgedaan, maar teleurstellend weinig over haarkleur en kleurvererving bij het paard heb geleerd...

Op dit deel van de site wil ik u deelgenoot maken van wat ik zoal over kleuren en kleurvererving te weten gekomen ben. Ik beperk me daarbij tot de kleuren die voorkomen bij IJslanders, mijn favoriete ras. En dat zijn er nogal wat! Het verhaal begint met een stoom- cq. opfriscursus biologie; enige kennis ervan is namelijk onontbeerlijk voor een goed begrip van de vererving van haarkleuren.

volgende »