Haarkleur en kleurvererving bij IJslanders

Platenbont (ook wel bont) is een kleur waarbij het paard, ongeacht zijn achtergrondkleur, over zijn hele lichaam grote witte vlekken vertoont — dit in tegenstelling tot panterbont (ook wel tijgerbont of appaloosa) waarbij het paard een meer of minder ingewikkeld patroon van plekken met witte haren en gekleurde vlekjes laat zien. Panterbont komt binnen het IJslandse ras niet voor. De witte vlekken van platenbonte paarden kunnen in vier patronen gerangschikt zijn, waarvan er twee voorkomen bij IJslandse paarden.

Het patroon waarbij paarden witte onderbenen en scherp begrensde, verticaal georiënteerde witte vlekken op de romp hebben die de bovenlijn van het dier kruisen heet Tobiano. Bij een tobiano is het hoofd het laatste deel van het lichaam dat bedekt wordt door wit; een tobiano kan een volkomen wit lichaam met een donker hoofd hebben. De ogen zijn nagenoeg altijd donker, zelfs bij een dier met veel wit. Het tobiano-patroon wordt veroorzaakt door een dominant allel op het Tobiano-locus (ToT). Het Tobiano-locus is gekoppeld met onder andere het Extension- en het Roan-locus.

Splashed white (witkopbont) is een patroon waarbij de benen, de onderzijde van de romp en het hoofd wit zijn. De grens tussen witte en gekleurd gebieden is scherp. De ogen zijn altijd blauw. Aanvankelijk was de hypothese dat splashed white veroorzaakt werd door een recessief allel, maar recent werk geeft aan dat het het dominante allel SplS eraan ten grondslag ligt.

Schematisch ziet één en ander er als volgt uit:

  To+To+, Spl+Spl+ ToT SplS
AAAE+E bruin bruinbont bruinbont
AAEeEe vos vosbont vosbont
AaAaE+E zwart zwartbont zwartbont