Paardenboeken besproken

Na het lezen van "Het paard als partner" had Klaus Ferdinand Hempfling mijn belangstelling het meest weten te wekken. Als een waar Penny-meisje zette ik "Natuurlijk paardrijden" op mijn verlanglijstje, en kreeg het kort daarna, voor mijn dertigste verjaardag.

Er is genoeg aan te merken op dit boek. Zo is het in een inconsequente stijl geschreven, rammelt de interpunctie en loopt het over van de gezochte beeldspraak, zweverige levenswijsheden en overbodige commentaren. Het boek bevat veel foto's van Klaus, en je wordt op een gegeven moment gewoonweg melig van telkens weer die ongeknipte krullenkop en die foute snor... En toch is "Natuurlijk paardrijden" de moeite van het lezen dubbel en dwars waard.

Het weet de lezer te inspireren, niet in de laatste plaats door die vele foto's en afbeeldingen. Ze ondersteunen Klaus' uiteenzetting over hoe je door het bewust gebruik van lichaamstaal een leider voor je paard kunt worden, wat "verzameling" nu precies is, en hoe je met je houding en zit het paard kunt stimuleren zich meer te verzamelen. Aan het eind van het boek geeft Klaus het advies voorlopig gewoon door te gaan zoals je gewend bent, de ideeën zoals hij die in het boek verwoord heeft eens te overdenken, en deze langzaam aan een plaats te geven binnen de gangbare opvattingen. Langzaam aan... Persoonlijk stond ik na het lezen van het boek te popelen om één en ander in de praktijk te brengen! En raad eens? Het werkt!


Klaus Ferdinand Hempfling
Tirion Uitgevers BV, Baarn
Oorspronkelijke titel: Mit Pferden tanzen
© 1993 Frank-Kosmos Verlags GmbH & Co., Stuttgart
© 2002 voor de Nederlandse taal: Tirion Uitgevers BV, Baarn
Zevende druk
ISBN 90-5210-213-9 geb.

« vorige | volgende »